Sykkel VM i Doha Qatar, på godt og vondt.

De internasjonale Sykkelnasjonene var nesten i sjokk da de under VM i Firenze Italia 2013, fikk vite om avgjørelsen til at VM 2016 skulle arrangeres i Doha Qatar.

Det var faktisk en større sensasjon en at Norge året etter i Ponferrada ble tildelt VM i Bergen.

Så kan man spørre seg om hva årsaken til denne tildelingen var, vi skal ikke begi oss inn på denne hypotesen, den er nok mer omfattende og komplisert en som så, men at det lå “i kortene“ om at dette var et “kjøpt“ VM er det vel ingen som protesterer noe på.

Og mye kan kjøpes bare du har penger nok. «Hvorfor i all verden legge et idrettsarrangement til et land som over hodet ikke er interessert i idrett». Noe som sterkt understreker dette er når vi fikk fortalt om hvordan Qatar hentet publikum gratis til deres Håndball arrangement for noen år tilbake. Her kontaktet de bla. det Tyske forbund her de tilbydde seg og hente publikum til det nevnte arrangement. De sendte da opp flere fly her publikum ble fraktet gratis og innlosjert gratis på hoteller. (Noe de faktisk også burde gjort under årets sykkel VM). At det samme kan skje til fotball VM om noen år skal man ikke se bort fra, for hvorfor i all verden skal fotball publikum komme til et land der det ikke er mulig å få kjøpt en eneste ½ liter med øl, jeg bare spør. Men som sagt alt kan kjøpes for penger.

Det største problemet med tildeling av Qatar VM på sykkel i slutten av september var uten tvil varmen i dette glohete landet, skulle sykkelarrangementet blitt arrangert som tidligere VM (rundt 14 september), hadde syklistene måtte forholde seg til en stekende sol på over 45 grader i skyggen + stor fuktighets grad.

Heldigvis så UCI disse problemene på et tidlig tidspunkt og arrangementet ble flyttet til en senere dato, med ca. 1 mnd

Qatar med hovedstad Doha er et forholdsvis nytt samfunn. Ble et selvstendig land i 1971. Over 80% av landets innbyggere bor i Doha, som da har ca. 3 millioner innbyggere.

doha-11 doha-the-bearl

Doha er delt inn i tre ulike bydeler, den ene er Gamlebyen, her finner du bla det store Museet for Islamsk kunst, så har du den midtre del som er Doha (bla. med mengder av hoteller) sist er det sjarmerende The Pearl (her ble sykkelrittet arrangert på en halvøy ute i havet). Dette er også det siste tilskuddet til Doha og med en enorm byggeaktivitet.

doha-4  doha-6

De siste 12 årene har det eksplodert med nye bygninger “skyskrapere“ i byen, dette er det nærmeste du kan komme et Amerikanisert samfunn. Det er ikke mulig å ta noen form for kollektiv transport, som trikker, tog, busser, det eksisterer ikke. Her er det 4 til 5 felt store motorveier, her bilen er det store fremkomstmidlet. All transport er basert på bil, og vi snakker ikke her om noen små Fiater, nei her er det store limousiner, Vans og andre “doninger“. Byggeaktiviteten er meget stor og skyskraperne dukker opp som «paddehatter» på oppbygde øyer ute i havet. Det er som å se et tro kopi av Manhattan i New York.

Å gå eller kjøre gjennom byen på kveldstid er en opplevelse med store neon belyste bygninger i all verdens farger, fantastisk, selv Las Vegas ville kommet til kort her.

doha-7 doha-8

Som under vårt opphold i USA 2015 sitter jeg igjen med et inntrykk av at dette er dobbeltmoralistenes samfunn, strenge restriksjoner på det meste, bla. kjøp av alkohol, det var ikke mulig å få kjøpt en ØL noen plasser. Av ca. 80 hoteller i byen var det kun 6-7 som hadde lov og servere alkohol. Egentlig helt greit for oss, har aldri drukket mer vann på noe annet VM, og sundt var det jo også.

Men poenget mitt er at med div. gode kontakter kunne du få kjøpt hva du ville, bare du betalte godt nok for det. Og dyrt er det i dette landet, å spise ute på en restaurant kostet mer en hjemme i Norge. Alt var rå dyrt her foruten å kjøre Taxi, det var faktisk på linje med sydeuropeiske land.

Det er vel det første VM (vært på de siste 14) her vi overhodet ikke hadde muligheten til å kjøpe en øl, noe som absolutt var et ønske i denne ekstreme varmen.

doha-2 doha-trib

Nesten ikke publikum langs løypa, få på tribunene, det var faktisk kun noen få tilreisende med hovedvekt av nordmenn.

Det var en underlig stemning og vi fikk en forsterket følelse av at dette var et “arrangert“ og kjøpt mesterskap. Det ble prikkfritt gjennomført og alle involverte gjorde sin jobb og var hyggelige, men de fastboende viste ikke en gang at det ble arrangert et sykkel VM i byen.

Sitter igjen med det inntrykk av at her er det overhodet ikke noen interesse for sport blant lokalbefolkningen, de nevnte arrangement er kun et virkemiddel for å tilnærme seg et vestlig samfunn, og gjennom disse få profilert landet ut mot verden.

Et underlig samfunn som på mange måter skal fremstå som fremgangsrik og nyskapende, samtidig som de tviholder på sin tro og Arabiske opprinnelse. Et splittet samfunn som helt klart har USA som sitt store forbilde.

Når vi skulle spise lunsj eller middag ute på en restaurant, å spurte etter vin eller en øl, da så de bare med store øyne på deg, smilte og ritet på hodet, det var noe de ikke hadde til salgs. Her var det kun vann eller mineralvann. Ikke noe galt i det, men spurte du taxi sjåføren om han kunne fremskaffe noe, så var det gjort på noen minutter.

Er faktisk glad for å ha opplevd dette samfunnet, men tror nok at vi var i et av de mest “frigjorte“ landene i denne verdensdelen, slik sett så fikk vi ikke følelsen av å være i et samfunn med et strengt regime.

«Kontrastene er store, fra ca. 35 grader til 7 grader (og kanskje regn)»

Fra Doha til Bergen, fra +35 grader til + 5-7 grader. Bare temperatur forskjellen skulle tilsi at vi får en norsk verdensmester.

Vi gleder oss allerede og er overbevist om at VM 2017 ikke er kjøpt og betalt, men tildelt på grunnlag av en god og fortjent søkeprosess. bergen

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *