Hvem skulle tro at et av de beste sykkel VM (har vært på 17. VM så langt) skulle skje i Bergen. 

Bilde 8
Glade jenter fra Bergen,som heiet på alle, også Ekorn–

Det var veldig lett og være skeptiske til et nytt sykkel VM i Norge. Alle kjenner vi til værforholdene, og kostnadsnivået her til lands, og da spesielt Bergen med mye regn og vind. I tillegg er det dyrt og være gjest i Norge, må nok innrømme at vi hadde regnet med flere utenlandske tilreisende en det som var tilfellet. Vi savnet Italienerne, Hollenderne, Dansker og Svensker. Det må nok det høye prisnivået her til lands ta noe av skylden for. Det er dyrt og oppholde seg her, til eks. bare det og ta en ØL 0.4 liter kostet fra kr. 89,- til 125,-.  Du fant nesten ikke en hovedrett på restaurant til under kr. 300,- synd for dette sykkel VM hadde jeg ønsket hele Europa skulle kunne ta del i. Så da ble det slik «at får vi ikke hjelp fra andre må v i gjøre det sjøl», å det gjorde Bergenserne til gangs. 

Vm Bergen pyntet
VM byen pyntet til sykkel fest

 

VM Bergen Prest
Gudstjeneste på festplassen søndag, på Engelsk og Norsk.

Vi var på plass fra lørdag 16 september og fikk tatt «pulsen» på byen i flott høstvær. Ikke den store stemningen, men stor optimisme var det. Nypreparerte veier og masse Politi i gatene. På søndag var det lag tempo, Norge stilte med flere lag både på dame og herre siden. Det ble en flott konkurranse, med overraskende mye folk rundt løypa, beklageligvis gikk det ikke så bra for de Norske lagene. Men før det hadde vi fått med oss ute guds tjeneste fra festplassen, her det ble «preket» på norsk og engelsk, et meget populært innslag med masse folk på plassen. Dette tegnet for å bli meget bra.

Det fortsatte med tempo konkurransene på mandag, tirsdag. Mye folk i gatene og rundt løypa og et fantastisk flott vær. Dessverre så uteble de gode resultatene for de Norske representantene denne gang.

Bilde 28
U23 gutta lå i font og styrte rittet, nesten alle rundene

 

Lagtempo
Sunweb vinnerlaget på lagtempo.
Vita Heine beste dame på tempo.
Junior-VM
Junior gutta på tempo.

Spenningen var om hvordan det ville bli på onsdag til mennenes elite tempo. Det hadde meldt regn, og det regnet mye natt til onsdag, heldigvis ble det opphold utover dagen, men løypa var våt og glatt. Sola brøt frem og det tørket opp, dette skulle bli dagen som gikk inn i sykkelhistorien som den mest spektakulære og med den tøffeste tempo trasse som noen gang har vært i et sykkel VM. Meget tøff start på løypa som endte opp i en 3,4 km klatring (gjennomsnitt 9.5% stigning) opp til toppen av Fløy fjellet. Å for en folkefest det blei. På en onsdag, så gikk Bergenserne (og tilreisende) mann av huset, for å oppleve dette fantastiske dramaet, her vi hadde med 2 mann på start streken,  Andreas Vangstad og Edvald Boasson Hagen.

Bilde 3
Mange hadde tatt turen opp på Fløyfjellet dagen før, her overnatting i hengekøye.
Bilde 26
Davy Wathne på en 100 m spurt opp 14% stigning.
Bilde 4
Dette var en stor og fantastisk folkefest
Bilde 1
Dag Otto Lauritsen på plass, populær som alltid, han holder seg godt denne 60 åringen.

Begge gjorde en meget flott tempo. Den som overrasket mest var nok Vangstad som syklet meget godt opp Fløyen og endte til slutt på en 31 plass, Edvalt på en 17 plass. Hele 15 til 20.000 mennesker hadde samlet seg i svingene opp til Fløyen, flere hadde overnattet for å få de «beste» plassene. Å for en stemning, du må faktisk til de heftigste fjell etappene i Tour de France eller Giroen for og oppleve maken. Så var da heller ikke rytterne snaue med kommentarene etter rittet, de synes publikumet hadde vært fantastisk, «vi ble båret frem av heia ropene, og det ble heiet på alle». Du kan jo tenke deg for en «elektrisk» stemning det er når man liketil heier på et lite ekorn som hoppet fra grein til grein, stakkars Ekorn hadde nok aldri opplevd maken, og det tror jeg heller ikke Bergenserne vil gjøre noen gang, for dette var helt magisk. Det er ikke mange som har opplevd Davy Wathne løpe opp bakker, men det opplevde vi nå, med mikrofon og TV på slep var det full fart i ca. 100 m.

Bilde 5
Andreas Vangstad på vei mot toppen.

bilde 27

Bilde 6
Edvald på tur opp bakken 14% stigning.

Torsdag var det fridag og vi tok en sykkeltur rundt i løypa, hadde meldt regn, men det kom bare noen dråper. Denne løype traseen har alt, bakker, tøffe utforkjøringer og ikke minst meget teknisk med masse svinger og brostein. I det hele tatt slik en VM løype skal være, og i sterk kontrast til det vi opplevde i Doha Qatar i 2016. På de ulike felles startene fra fredag med junior jenter og U23 ble det en liten ned tur, vi hadde forventet mer av U23 gutta. På lørdag ble nok en liten nedtur fra junior gutta, men en hyggelig opptur for damer elite med en flott plassering til vår yngste deltager Susanne Andersen som kom inn på en fin 7 plass.

Jenter felles start
Susann Andersen i flott driv mot en 7 plass.

Den store dagen søndag 24 september, skulle bli historisk på flere måter. For det første viste Bergen seg fra sin aller beste side, med sol og rundt 20 grader, (hvem i all verden hadde trodd det). For det andre så skulle man tro at hele Bergen var ute i gatene, hvor vi en dro rundt løypa var det fult av folk, jeg vil tippe til mellom 150.000 til 200.000 menneske rundt løypa denne dagen, må faktisk til mitt første VM i Verona for og oppleve tilsvarende (her ble det sagt at det var ca. 400.000 mennesker på mennenes felles start søndag). Dette var helt vilt, og for et sykkelritt vi fikk med spenning helt til slutt.De Norske syklistene var virkelig med å sette standard på rittet, var hele tiden med og samlet, fantastisk flott lag innsats. Noe spesielt Edvald bemerket etter rittet, i dag fungerte hele laget optimalt.

VM Elite laget
Det Norske laget fungerte perfekt på felles starten.
Kristoff på felles start
Det lyste kampvilje av Kristoff, her på en av de siste rundene.

Alle var slitne i den siste runden og opp «laksebakken» så var det Kristoff som lå best an av de Norske i gruppe nr. 2 sammen med bla. Peter Sagan og Michael Matthews, de syklet inn utbrytergruppen noen km før mål, og det skulle da bli en spurt mellom de to sterkeste spurterne i feltet, Kristoff og Sagan. Kristoff gikk i front ca. 500 meter før mål, med Sagan på bakhjulet, beklageligvis viste det seg at Sagan nok en gang vant med minste mulige margin, og ble med det historisk. Sin tredje VM tittel på rad er helt unikt. Kristoff nr. 2 og Matthews nr. 3. Et fantastisk sykkel VM var derved over. Men det var ikke alt som var like fantastisk, spesielt savnet vi høyttaler info rundt om i løypa, vi savnet flere stor skjermer for tv overføring, og ikke minst savnet vi TV bilder fra avslutningen av mennenes felles start på lørdag. Det ville jo vært den komplette katastrofe om ikke signalene hadde kommet da det gjensto 500 meter.

Bilde 20
Panoramautsikt rett på rytterne, 17 mai stemning.
Bilde 9
Flere hundre frivillige stilte opp, her med bla. Rune, Ove og Nils alle fra veterangruppen Bergen.
Bilde 13
Festmiddag på Fløyen hørte selvfølgelig med. (Vi kommer med flere bilder)

Vi takker Bergen og ikke minst alle de frivillige, samt sykkel Norge som gjorde dette til et minnerikt og flott sykkel VM, som vil være med oss resten av livet. Så får vi se om det er noe i det dette dekkende ordtaket som sier «at etter den søte kløe kommer den sure svie». håper det ikke blir for ille.

Supporter gjengen.

Det flotte med og være sykkelinteressert og være med på VM er at dette i alle år har vært en sosial greie. Fra vår første VM til Verona i 1999 så har vi vært en fast «stamme» som har vært med på disse turene. Denne «stammen» har jo med årene endret seg noe med at flere har kommet til, og noen har falt fra. Men det Fantastiske er at de mest entusiastiske har vært med på alle turene, noe som gir en god følelse. I Bergen var vi delt opp i to grupper (Norwegian Cycle Tours) og NCF Veteraner, totalt var vi ca. 90 personer som bodde på samme hotell. Det ble noen flotte dager i Bergen, det var vi alle enige om. Vi vil i løpet av det nærmeste legge ut flere bilder i forbindelse med denne turen. Vi sier takk til et av de flotteste VM vi har vært med på, og ønsker velkommen til Innsbruck.

Trykk på bilde og få med deg bildetekst:

Her kan du se en rekke flotte bilder fra Bergen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *