veteranlogo

29. mai 2018    

Medlemsstokken

Birger Sørgaard, Arendal CC, døde 25. mars (57 år gammel) etter en tøff kamp mot kreften. Birger ble klubbformann allerede som 16-åring, noe han kombinerte med habil innsats som aktiv på landevei og terreng. Han var vært rittleder, dommer og leder av Aust-Agder Cyklekrets. Han har fått NCFs fortjenestemerke, Aust-Agders Idrettskrets høyeste utmerkelse, og i 2017 NCFs bronseplakett.

Kjell Marthinsen, Sagene IF, er pga. høy alder/dårlig helse ikke lenger medlem av Veteranklubben.

Kjell var aktiv syklist som yngre, men har utmerket seg mest med sin administrative innsats. Han var leder av Oslo Cyklekrets i til sammen nesten 20 år, og dermed også leder av «Den store Styrkeprøven» Trondheim-Oslo. I perioden 1968-71 var han visepresident i NCF. Kjell ble i 2006 tildelt NCFs høyeste utmerkelse, Gullplaketten.

Vi har fått et nytt medlem siden sist:

Oddvar Askeland, Nymark IL. Oddvar syklet på 1950-tallet og har deltatt på samlinger for «morgen-dagens menn». Han har vært formann i klubben sin.

Fristen for betaling av medlemskontingent 2018 var 15. februar. Etter siste purrerunde er det fortsatt 20 medlemmer som ikke har betalt kontingenten. Påminnelse til disse sendes ut separat. Jeg håper alle betaler raskt når de får påminnelsen.

Her følger så en liste over medlemmer som fyller runde år i perioden juni – august 2018 :

10.6.   Fritjof Iversen   70 år,     31.7.   Sverre J. Hollie   75 år,     4.8.   Per H. Ekeland   70 år,

15.8.   Nils Torbjørn Våer   75 år

Rapport fra vårmøtet torsdag 11. april på Skøytemuseet

Det møtte kun 15 medlemmer, noe som var meget skuffende.

Etter åpning ved formannen fikk dagens foredragsholder, samferdselsingeniør Frode Hofset fra Skedsmo kommune, ordet. Han er tidligere tursyklist i Sp.kl. Ceres og hovedmannen bak Skedsmo kommunes bragd å bli kåret til Norges beste sykkelby 5 ganger på rad: 2008-2010-2012-2014 og 2016. (Han ser spent fram til kåringen i 2018!)    

Frode åpnet med å gi et historisk tilbakeblikk tilbake til 1961. Da ble bilimport frigitt i Norge, og i alle år etterpå har bilen blitt prioritert av politikerne som samferdselsmiddel nr. 1. Det er først i de aller seneste år (når de store ulempene med biltrafikk viser seg) at fokus nå dreier mot kollektiv-trafikk og sykkel som befordringsmiddel.

I internasjonal sammenheng er Norge en «sinke» når det gjelder sykling som transportmiddel. Men det er ikke nok å skylde på kupert terreng og kaldt klima som årsak. I Sverige og Finland (spesielt) er sykkelbruken mange ganger større, for ikke å snakke om København, der 70 % oppgis å bruke sykkel.

 Lillestrøm (har bystatus) er kommunesenter i Skedsmo. Her satte politikerne for noen år siden i gang et prosjekt med 5 delmål: 1. Bedre miljø 2. Redusere transportbehov 3. Forkorte reiseveg 4. Skape trygghet og 5. Redusere ulempene ved å bo langs trafikkårer.

Disse delmålene er Lillestrøm langt på veg i gang med å oppfylle. Lillestrøm har i stor grad klart å styre gjennomgangs-trafikken utenom bykjernen, de har fått rødmerkede sykkelfelt langs de mest trafikkerte gatene og sykkelbokser (felt der syklistene får stå foran bilene i lyskryss). Tillatt hastighet er hovedsakelig satt til 30/40 km/t. Det er blitt satt opp to sykkelhoteller ved jernbanestasjonen med plass til hhv 400 og 600 sykler, og de har fått i gang ordning med bysykler. Bykjernen er nå i ferd med å fortettes, noe som reduserer transportbehovet. Selv om mye er oppnådd, er det likevel langt fram før man er i mål. Nå har man fokus på å skille gående og syklende trafikk, få arbeidsplasser til å legge til rette for å fremme sykling til jobb (dusj/garderobe) og få skolebarn til å sykle til skolen. Lillestrøm by har ett stort fortrinn som sykkelby: Byen er paddeflat med lave åser/høydedrag omkring.

Etter foredraget var det informasjon fra styret og som vanlig kaffe og kringle med sosialt samvær. Spørrekonkurranse (denne gang utarbeidet og ledet av Arild Friberg og Terje Opsahl) ble avholdt og til slutt ble det trekning av gevinster på inngangsbilletten.

Oppfordring til medlemmene: Har dere forslag til hva vi kan gjøre for å øke deltagelsen på medlemsmøtene? (Vurder f.eks. tidspunkter, sted, program, bevertning etc.) Meld i så fall dette inn til Jan Gjertsen, Sole Alle 45, 1540 Vestby eller via e-post: jan.gjertsen@gmail.com.
                                                                                                                                               Videre aktivitetsplan 2018

Onsdag 6. juni: Den tradisjonelle sykkelturen på forsommeren finner denne gang sted i Modum med Per Morten Vaagan som vert. 7 medlemmer har meldt seg på til turen. Rapport i neste rundskriv.

Treff under NM-uka på landevei i Sandefjord (21-24. juni).

Rittprogrammet for siste del av NM-uka er: Torsdag 21: Temporitt for M/K senior og junior i Andebu, fredag 22: Gateritt for de samme klasser i Sandefjord, søndag 24: Fellesstart M/K senior (Sandefjord).

Fristen for å bestille overnatting på Scandic Park Hotell under styrets reservasjon er nå utløpt. På fridagen lørdag 23. juni planlegger styret en båttur tur/retur Sandefjord-Strømstad. De som er interesserte i å være med på dette, melder inn til Jan Gjertsen, tlf. 90596400 innen 20. juni.

 5-10. juli Rhinen i Flammer

13 medlemmer fra klubben har meldt seg på til turen. Dessuten deltar en del av Jan Gjertsens private venner. Jan Gjertsen tar kontakt med de påmeldte for å avtale turen til/fra København.

Høstmøtet blir torsdag 23. august på Skøytemuseet, Frogner stadion. Innbydelse blir sendt ut senere.

Sykkeltur til fjells i Hol kommune 5 – 7. september

En gruppe medlemmer i Bergen inviterer til sykkeltur i Hol kommune i Hallingdal. Fremmøte onsdag 5. september, to overnattinger på hytte(r) (fast base) med hjemreise fredag 7. september. Off-road-sykler benyttes. Medlemmer på Vestlandet får egen innbydelse fra Bergens-gruppa. Medlemmer fra resten av landet melder interesse til Tore Milsett (tlf. 92031711, e-post tore.milsett@getmail.no innen 12. juni. I første omgang er det anledning til også å melde inn ektefelle/samboer.

 VM landevei 2018 i Innsbruck ultimo september

Tilbudet fra Stig Lundsør om tur til Seefeld (som kan kombineres med landeveis-VM i Innsbruck) står fortsatt ved lag (se vedlegg til rundskriv 1/2018). Pr. i dag har ca. 20 meldt seg på. For mer informasjon: Ta kontakt direkte med Stig. Men skynd deg!

 Mallorca i siste halvdel av oktober står også i år på programmet. Mer informasjon i neste rundskriv.

 Årsmøtet avholdes OBS! torsdag 22. november OBS!. på Skøytemuseet. Innbydelse blir sendt ut senere.

veteranlogo

Plukk fra sykkelfronten

Tidligere mangeårig medlem av Veteranklubben, Haakon Lanes, døde 19. mai, 97 år gammel.

   Siden forrige rundskriv er klassikersesongen på landevei tilbakelagt. Niki Terpstra vant E3 Harelbeke og Flandern Rundt, mens Peter Sagan gikk til topps i Gent-Wevelgem og Paris-Roubaix. Amstel Gold Race ble vunnet av danske Michael Wahlgren mens Bob Jungels fra Luxembourg vant Liege-Bastogne-Liege. I Fleche Wallone brøt Julian Alaphilippe seiersrekken til Alejandro Valverde. Den norske innsatsen i disse klassikerne var beskjeden i år. I World Tour-rittet Escborn-Frankfurt 1. mai klarte imidlertid Alexander Kristoff å vinne for 4. år på rad

Om den norske innsatsen blant seniorene var beskjeden, hevdet juniorene seg bedre i sine klasser: Daniel Årnes vant Flandern Rundt, i Gent-Wevelgem ble Søren Wærenskjold nr. 2 og Pernille Feldmann nr. 3, mens Ludvig Fischer Aasheim ble nr. 3 sammenlagt i Fredsrittet.

På terrengfronten ble evigunge Gunn Rita Dahle (45) 25. april Europa-mester i maraton og tok dermed sin 20. internasjonale tittel. En fantastisk prestasjon! I U23 fortsetter Petter Fagerhaug å imponere: Vant i Sør-Afrika, ble nr. 4 i Tyskland og leder nå WC i U23-klassen klart.

I California Rundt vant Sky’s nye stor talent, 21-årige Egon Bernal fra Colombia, sammenlagt. Alexander Kristoff fullførte, men uten helt topp resultater.

Her hjemme er Tour of Norway og Tour des Fjords nylig avviklet i strålende sommervær. Nydelige TV-bilder må ha vært stor Norgesreklame! I Tour of Norway vant spurtspesialisten Dylan Groenewegen 3 etapper, men sammenlagt ble det spansk seier ved Eduard Prages. Edvald Boasson Hagen ble nr. 3. Sondre Holst Enger og Trond H. Trondsen viste lovende takter.

I Tour des Fjords ble det sveitsisk seier ved sterke Michael Albasini. Edvald ble nr. 4, men har tydeligvis noe igjen til toppform. Han har nå imidlertid funnet ut av sine tidligere mageproblemer: Han har fått påvist cøliaki. Umiddelbart etter målgang i Egersund hadde Amund Grøndahl Jansen, som hevdet seg bra, en skikkelig utblåsning på TV2 mot arrangøren for løypevalget i avslutningen. Etter undertegnedes mening var kritikken langt over streken og noe som det bør reageres på.

I Sandnes/Stavanger ble også den nye Hammer series konkurranse-formen kjørt. Konkurransen, som går over 3 dager og er en lagkonkurranse for profflagene (5 ryttere pr. lag), består av klatre- og sprint-konkurranser der man kjører om spurtpoeng i en rundløype. Konkurransen avsluttes med lagtempo jaktstart. Det australske laget Michelton-Scott viste seg klart sterkest og vant foran SunWeb og BMC Racing.

I Giro d’Italia ble det store forskyvninger i teten på de siste etappene etter noen vanvittige bakker. Chris Froome, som tidligere i rittet hadde vist visse svakhetstegn, slo fryktelig tilbake på den 19. etappen. Etter et solobrudd på 80 km rykket han opp fra 4. til 1. plass, foran fjorårsvinner Tom Dumoulin. Simon Yates som ledet rittet inntil denne etappen, tapte hele 40 minutter. Dumoulin prøvde seg på den nest siste etappen, men Froome ble for sterk og vant dermed Italia Rundt (for første gang). Han er nå regjerende vinner av de tre siste Grand Tour-ene. (Tour de France, Vuelta Espana og Giro d’Italia). Bare Eddy Merkx og Bernhard Hinault har maktet dette tidligere. Vegard Stake Laengen fullførte på 102. plass.

Fjorårets vellykkede VM i Bergen endte som alle vet med en økonomisk baksmell og konkurs for Bergen 2017 AS. Ved bobehandlingen for en tid siden forelå det krav i boet på hele kr. 108 millioner. Antagelig er dette tallet blåst opp noe, for mye er ennå uavklart. For NCF som organisasjon blir det også en økonomisk blåmandag. Det nye styret i NCF har i den forbindelse lagt fram en ryddig redejørelse på sin hjemmeside (se www.sykling.no). På vegne av sykkel-Norge får vi håpe at konsekvensene blir så små som mulig.

Det som imidlertid er klart er at planene for det planlagte kompetanse-senteret (med velodrom) i Asker blir utsatt/forsinket. Derimot er velodrom-prosjektet i Sola kommune nesten i rute. Økonomien er på plass, og tomta klargjøres nå for å sette det første spadestikket i jorda (forhåpentlig i juni). Ferdigstilling er nå planlagt til januar 2020. Ellers har de driftige folkene i Sola snart klar en ny BMX-bane. Imponerende!

Utfordringen

Oppgaven i rundskriv 2/2018 var: Før Thor Hushovd ble verdensmester på landevei fellesstart i 2010 hadde han ikke akkurat noen imponerende merritt-liste i denne øvelsen? Hva var hans beste plassering før seieren i 2010?

     Svar: Nr. 19 i 2007. Det kom inn to svar, hvorav kun Terje Opsahl svarte riktig. Han blir dermed belønnet med 5 Flax-lodd.

     Så en ny utfordring: I år er det 25 år siden Oslo arrangerte VM på sykkel. Alle husker vel at Lance Armstrong vant proffenes ritt, men hvem vant amatør-herrenes landeveisritt?

     Vet du svaret, kan du sende det til Tore Milsett på e-post tore.milsett@getmail.no eller Sigvats veg 6, 1473 Lørenskog innen 25. juli. Hvis flere riktige svar blir det som vanlig loddtrekning om 5 Flax-lodd.

Neste rundskriv kommer ultimo juli/primo august 2018. 

Vi ønsker alle en riktig god og fin sommer.        

Hilsen   STYRET                    

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *