Det er nærmest blitt en tradisjon at sykkelentusiaster fra hele landet samles til en ukes sykkelopplevelse sent i oktober på Mallorca, sammen med noen av Norges fremste proffsyklister.

I år (2015) var det hele 32 personer som benyttet seg av tilbudet  om å sykle på denne fantastiske øya sammen med fire av våre fremste profesjonelle syklister. Beklageligvis var det denne gang ingen av våre profesjonelle jenter til stede, men flere aktive og habile sykkeljenter var på plass.

Det er ingen selvfølge at flere av våre profesjonelle utøvere sier ja til et arrangement på dette nivået, tross alt er de ferdige med sesongen, og de aller fleste lengter etter noen uker fri fra sykling.

Det sier bare litt rundt statusen dette arrangementet har fått, det å kunne forene sykkelentusiaster med våre profesjonelle utøvere. Gøy er det også å registrere at dette er noe de profesjonelle setter stor pris på, ellers hadde de ikke kommet igjen år etter år. Det er sosialt, uhøytidelig og ikke minst annerledes enn fra deres ellers så rutinepregede hverdag. For våre utøvere er dette en uke med ferie, sosialt samvær og bading.

I år besto profflaget av Vegard Breen (også med i 2014), Vegard Stake Laengen, Truls Engen Korseth (vårt nye store sykkeltalent, råsterk U23-rytter) og Reidar Borgersen (også med i 2014).

Det var lagt opp til sykkelturer hver dag foruten onsdag som var fridag for de som ville (de fleste var en tur på sykkelen også denne dagen). Det ble delt inn i to grupper avhengig av ferdighetsnivå, med utgangspunkt som samlet gruppe til første stopp. Det ble lagt opp til tre og fire timers turer, det vil si fra syv til åtte mil til 12-14 mils turer. De som tror at dette bare var kosetur, tar feil. Det var en snitthastighet på de fleste turene på 21 og 24 km i timen, da hadde vi som regel en til to stigninger hver gang. Fredag, som var siste dag, skulle vi over hele tre fjellpass.

Men det unike var at alle skulle med uansett hva. Ingen ble fra kjørt, derfor ventet man eller man ble kjørt opp (tauet) opp til gruppen igjen, og man modererte så hastigheten deretter. Undertegnede er den første til å innrømme at det ble noen tøffe dager.

På tirsdag var det spikret en lagkonkurranse hvor fem lag skulle kjempe om å komme først opp til toppen av Cura, med utgangspunkt i Randa, som er en stigning på gjennomsnittlig 6% og ca. 4,5 km lang. Tøff nok for de fleste. Det var en beundringsverdig innsats fra alle og proffenes oppgave var å pushe på de svakeste. Og de fikk etterhvert en stri jobb for det var mange som startet for hardt ut og fikk føle melkesyra etter bare en til to kilometer. Det beste laget brukte omkring 38 minutter – en imponerende innsats. Og noen måtte jo selvfølgelig også ta bilder av konkurransen, det ble undertegnedes jobb.

mallorca-2

På alle turene hadde vi som mål å komme innom eller sykle gjennom de mange flotte og sjarmerende landsbyene på øya. Her kan nevnes Llucmajor, Ronda, Petra, Sollér, Polleres, Santa Maria, Valdemossa, Alcudia og mange flere. Vi passet alltid på å komme til en av disse stedene for lunch, turens høydepunkt. I tillegg var det after-sykling på kafeen utenfor hotellet – ingenting smaker bedre enn en kald øl etter mange mil på sykkelen.

Det ble etter hvert en samstemt og fin gjeng, og alle var enige om at dette var en fin og sosial måte å avslutte sesongen på, mange var klare på at de skulle tilbake også neste år.

Men det er ikke bare syklister som finner veien til Mallorca. Tusenvis på rulleski, grupper med fotturister for turer i de mange fjellene på øya og maratonløpere, for å nevne noe. I det hele tatt så er øya perfekt for aktive mennesker.

Hva kan vel være bedre enn å legge sesongoppkjøringen for langrenn til Mallorca. På flotte og nesten bilfrie veier. Her kan man ta langturer eller korte/lange bakkeintervaller på rulleski, da i 20 til 30 grader, bo på flotte hotell til en rimelig penge.

mallorca-1

Det unike med Mallorca er kulturen, det stabile værforholdet og ikke minst at det er tilrettelagt for alle typer aktiviteter, spesielt for syklister. Mange klubber og lag legger sine sesongforberedelser til Mallorca, flere av øyas hotell har helårsåpent, mens hotellene langs stranda i Can Pastilla holder stengt fra 1. november til slutten av januar.

Fra slutten av januar til mars kan du få hotellrom til kr. 340,- pr. person i dobbeltrom inkl. frokost og middag, og med havutsikt.

Vi legger ved seks ulike varianter av sykkelruter bare for å vise mangfoldet. Du har selvfølgelig en mengde ulike løyper for en god sykkeltur, enten det er flatt, variert eller med flere fjellpass. Men det anbefales å legge opp ruta på forhånd for det er fort gjort å sykle feil på de tusenvis av småveier som finnes på øya, det er en labyrint som kan være vanskelig og komme ut av.

Ikke nøl med å planlegge oppkjøringen til neste sesong allerede nå, eller om du rett og slett kun vil ha deg en ferietur for å kose deg på sykkelen.