RUNDSKRIV NR.  4/2021 TIL MEDLEMMENE OG INVITASJON TIL HØSTMØTE

Korona-pandemien er fortsatt her, men romsligere regler gjør at hverdagen nå er omtrent som vanlig. Klubbens styre planlegger derfor aktiviteten ut fra dette. Så får vi heller foreta justeringer dersom situasjonen forandrer seg.

Medlemsstokken

Vi har fått 2 nye medlemmer siden sist:

May Britt Nilsen, Sandefjord SK. May Britt slo gjennom med brask og bram da hun i 1974 som 16-åring ble Nordisk mester i seniorklassen, noe hun også ble i 1979. Hun ble norsk junior-mester på landevei både i 1973 og 1974 og var på 1970-tallet Norges desidert beste kvinnelig rytter. Hun har vunnet i alt 9 individuelle Norges-mesterskap som senior: Landevei: Fellesstart 5 strake (1974-78) og tempo 1976.  Bane: 1.000 m 1976 / 3.000 m 1976 og 1980. Hun har også 2 lagtempo-NM. I VM har hun deltatt 6 ganger. Etter aktiv karriere har hun vært nestleder i Sandefjord SK og flere ganger lagleder for damelandslaget, bl.a. under OL i Barcelona i 1992.

Skjalge Kraglund, Eiker CK. Skjalge var i mange år vært turrytter med flere Trondheim-Oslo bak seg. Men først og fremst har han utmerket seg som leder og kommissær: Flere år leder av Eiker CK og  Buskerud Cyklekrets.. Som kommisær i snart 40 år har han gjort en enorm innsats, og i en årrekke har han ledet Buskerud Cyklekrets (nå TeVeBu’s) dommerkomite. Han har også vært medlem av TKA og NCFs valgkomite.

Her følger en liste over medlemmer som fyller runde år i perioden august-medio oktober:

11.8.   Per Blom-Mørch   85 år,      14.8.   Frode Brandal    75 år,    24.8.  Jan Skagen   60 år,

5.9.   Boye Flåtten   75 år,    21.9.   Henning A. Larsen   70 år,    23.9.   Arvid H. Johansen     80 år,

2.10.   Bjørn Norbeck    75 år   

AKTIVITETER 2021

Rapport : Sykkeltur m/sosialt samvær 2. juni. Det var til slutt 5 medlemmer som ble med. (Arild Friberg, Jan Finstad, Terje Opsahl, Tore Milsett og Ivar Arne Mjøen). I strålende, varmt sommervær la vi i vei fra Skedsmo stadion via Kløfta til Gjerdrum. Arild og Terje på el-sykler mens vi andre tråkket for egen maskin. Framme i Gjerdrum ble vi invitert hjem  til Ivar Arne til en kald forfriskning på terassen. Han bodde i et flott hus i idylliske omgivelser, og det var umulig å forstå at det bare var drøye 100 m fra skredkanten. Ivar Arne er tydeligvis en ordensmann, for han hadde verdens fineste og mest ryddige garasje.

Etter inntak av forfriskning syklet vi rundt det kolossale skredområdet og så det fra en annen side. Da så vi virkelig hvor høy skredkanten var fra toppen og ned til bunnen. Vi så fremdeles rester av hus og biler som lå slengt omkring. Arbeidet med å fjerne masse var i full gang. Etter inntak av vafler og brus på golf-kafeen syklet vi tilbake til Skedsmo. Det ble en flott dag med ca. 45 km sykling.

Rapport :    Siste del NM landevei i Evje/Kristiansand 17-20 juni. Temporittene på Evje startet i fint vær, men det kom noe regn på slutten. For første gang stod parasykling på programmet. Øivind Sletten, Harstad CK vant klassen for håndsykkel og Johannes Realfsen Kristiansands CK (barnebarn av tidligere landslagssyklist Siggen Realfsen) vant tohjul-klassen.

I de aktive klassene ble følgende norgesmestere: K jun 20 km: Amalie Christensen, Lillehammer CK (ny norsk rekord på 27.55,1), M jun 30 km: Trym Bjørner Westgaard Holther, Smaalenene SK,

K sen 30 km: Katrine Aalerud, Vestby SK/Movistar) og M sen 50 km: Tobias Foss, Lillehammer CK/Jumbo-Visma (ny norsk rekord på 56.54,5).

P.g.a. korona-situasjonen i Kristiansand ble gaterittene på fredag dessverre avlyst. (Arrangeres 17. september i Sandnes).

Fellesstart-rittene for senior-klassene søndag 20. juni gikk derimot som planlagt. Løypa på 36 km var middels hard, men dessverre litt lang. Det ble få runder, og da arrangøren dessuten droppet planlagt storskjerm i målområdet p.g.a. korona-pandemien, var det så som så med publikums-vennligheten.

K elite startet tidlig på morgenen og slapp regnvær. Her vant Vita Heine, Fana IL Sykkel/Massi- Tactic womens Team foran Emilie Moberg og Ingvild Gåskjenn. M elite fikk et ufyselig vær, kaldt og regnfullt. Etter 215 km syklet Tobias Foss på imponerende vis solo inn til NM-gull nr. 2 foran Anders Skaarseth og Kristian Aasvold. Fjorårets vinner, Sven Erik Bystrøm og lagkameraten i UAR, Aleksander Kristoff, syklet begge på flasker som lå på asfalten, veltet, slo seg til dels stygt og måtte bryte rittet. (Bystrøm måtte dessverre også trekke seg fra OL i Tokyo).

Noen medlemmer m/koner er faste deltakere på disse NM-ene, der noe av hensikten bl.a. er å treffe andre medlemmer av klubben. I tillegg til vanlig samvær var de lørdag med på guidet omvisning på Kristiansand kanon-museum på Møvik (16 stk), og senere på kvelden en stilig fellesmiddag på «Sjøhuset» (12 stk).  Kjell Husebø og Tore Milsett hadde som vanlig med sykler og syklet bl.a. gjennom NM-løypa. I alt traff vi på 13 medlemmer av Veteranklubben under mesterskapet.    

Kommer : Høstmøte torsdag 9. september m/Ørnulf Andresen  Se vedlagte innbydelse. Kommer :     OBS!   OBS!   NM på bane Sola Arena 29-31. oktober.

Endelig står velodromen i Sola ferdig! Ultimo juni ble anlegget overlevert fra entreprenøren og tas i bruk av skoleelever ved skolestart i august. De første arrangementene er planlagt, men offisiell åpning vil først finne sted fredag 29. oktober 2021 i forbindelse med NM på bane for senior og junior.

Som tidligere meldt ønsker styret å markere at vi for første gang får en innendørs velodrom i Norges. Styrets medlemmer vil være til stede på åpningen og gjennom mesterskapet, og vi håper at også flere av medlemmene vil møte fram, og samtidig treffe andre medlemmer av klubben.

 Som nevnt blir det åpningsseremoni fredag kveld 29. oktober (kanskje med en representant for kongefamilien til stede!), og muligens noen innledende konkurranser, avhengig av antall påmeldinger. Lørdag 30. og søndag 31. oktober vil være fulle av konkurranser. (Banesyklingen består av hele 10 forskjellige øvelser, hvorav mange nok vil være ukjente for flere av oss).

Det er fremdeles lenge til arrangementet, og mange detaljer er ennå uavklart. Pr. idag har styret tenkt å få til en omvisning i arenaen fredag 29. Videre vil vi prøve å få til et «medlemsmøte» en av dagene (Knut Knudsen har sagt seg villig til å holde en innledning), og vi har tenkt å få overlevert «Veteran-klubbens pokal» for 2020 til Anita Stenberg.

 Når det gjelder reise til Sola, har styret som utgangspunkt tenkt at dette ordner det enkelte medlem med selv. For overnatting m.m. anbefales Sola Strandhotell (ritthotellet) som Sola CK har avtale med. De som ønsker å bestille hotell allerede nå kan kontakte Tor Helge Skretting (tlf. 97794648 eller e-post tor.helge.skretting@lyse.net). Tor Helge/Sola CK vil ordne med transport mellom hotell og arenaen.

Styret ønsker å lodde interessen om hvor mange av klubbens medlemmer (med/uten ledsager) som har tenkt/vurderer å være med på dette arrangementet. Hvis du gjør det, meld fra til Tore Milsett (tlf. 92031711) eller e-post tore.milsett@wemail.no) innen 15. august. (Vi skal ha styremøte den 16.).

Ved å melde fra vil du bli holdt løpende informert etter hvert som flere detaljer faller på plass.

Kommer : Årsmøte torsdag 25. november på Skøytemuseet i Oslo. Mer i neste rundskriv.

Mallorca-tur utgår i år da den dels kolliderer med NM på bane i Sola, og dels p.g.a. usikker korona-situasjon.

Plukk fra sykkelfronten

I forrige rundskriv var Italia Rundt i sluttfasen. Tobias Foss beholdt sin imponerende 9. plass til slutt. Egon Bernal fra Columbia vant en sikker seier. Etter Italia Rundt fulgte Richie Porte opp med seier i

Criterium Dauphine, Richard Carapaz vant Sveits Rundt og Tadej Pogacar gikk til topps i Slovenia Rundt.

 Årets Tour de France startet med flere stygge massevelter, noe som innebar at bl.a. sammenlagt-favoritten Primoz Roglic måtte bryte. Landsmannen Tadej Pogacar viste seg klart sterkest og vant rittet foran danske Jonas Vingegård og Richard Carapaz. Kun Vegard Stake Laengen fullførte av de norske. Mark Cavendish, som nærmest var avskrevet som toppsyklist, imponerte stort og vant 4 etapper. Med det tangerte han Eddy Merckx sine 34 etappeseire.

 Samtidig med TdF gikk Italia Rundt for kvinner. Her klarte Katrine Aalerud en fin 20. plass. Anna van der Breggen vant.

Primo juli fikk Norge en europamester i terreng rundbane da Sivert Ekroll, Sande Sportsklubb  gikk til topps i 17- årsklassen.

Her hjemme kom sesongen i gang i slutten av mai. Etter landeveis-NM i Kristiansand ble det arrangert NM i terreng i Brumunddal. Her ble det kåret følgende vinnere i senior: XCC (sprint):Ingrid Bøe Jacobsen, Halden CK og Erik Hægstad, Lillehammer CK. XCO (rundbane): Helene Marie Fossesholm, Fiskum IL og Erik Hægstad. Samme helg ble UM landevei arrangert i Vestfold. Verdt å merke seg to ryttere som vant dobbelt (både tempo og felles) i hver sin klasse: Felix Ørn-Kristoff (!), Stavanger SK (M15) og Jørgen Nordhagen, Asker CK (M16).

 4. juli ble det satt ny norgesrekord på 200 km tempo. Vidar Mehl, Raufoss & Gjøvik knuste den gamle rekorden med 27 min. da han syklet i mål på 4.21.54  (45,87 km/t). Rekorden ble satt på en 25 km lang strekning utenfor Kongsvinger som ble kjørt med 7 vendemål.

 I Norges-cup på landevei Tour et Fjells 8-11. juli ble senior-klassene vunnet av Ingrid Lorvik,

CK Victoria og Kristian Aasvold, Team Coop.

I NM terreng maraton ble Elisabeth Sveum og Emil Hasund Eid, begge Kloppa Off Road Club norgesmestere.

Medio juli var Team Coop i Polen og herjet fælt i 4-dagersrittet «64 Dookola Mazowsza». Vinner sammenlagt ble Eirik Lunder. Han vant også en etappe mens Tord Gudmestad vant to.

Så var det tid for OL i Tokyo. For syklingens del er landevei, terreng og BMX nå gjennomført, mens baneøvelsene gjenstår. Det var stilt visse forventninger til Tobias Foss, men han fikk det ikke til. Suverene vinnere ble kåret på landeveien: Richard Carapaz, Equador felles (Markus Hoegaard nr. 34), Primoz Roglic, Slovenia tempo (Tobias Foss nr. 23), Anna Kiesenhofer, Østerrike felles (Katrine Aalerud nr. 37) og Annemiek van Vleuten, Nederland tempo (Katrine Aalerud nr. 20). I terreng rundbane vant Tom Pidcock, Storbritannia (Erik Hægstad nr. 24). Favoritten Mathieu van der Poel veltet og måtte bryte). På kvinne-siden ble det tredobbelt seier til de sveitsiske damene. I BMX racing ble Tore Navrestad nr. 12.       Anita Stenberg er nå klar for banerittene. Vi ønsker Good luck!

Odd Chr. Eiking gjorde i helgen en av sine beste prestasjoner da han fikk en flott 7. plass i World-Tour-rittet Classica San Sebastian i Spania. Neilson Powless fra USA vant.

Om bare et par dager starter en travel høstsesong her hjemme. Arctic Race of  Norway går av stabelen 5-8. august, Ladies Tour of  Norway 12-15. august og Tour of  Norway 19-22. august. Internasjonalt

har vi på landeveien Spania Rundt 14. aug-5.sept, VM 19-26. sept og klassikerne Paris-Roubaix (3. okt) og Il Lombardia 9. okt. På terrengsiden avvikles VM 25-29. august. Så det er mye å se fram til!

Utfordringen

Oppgaven i rundskriv 3/2021 var: For 50 år siden omfattet norsk sykkelsport landevei- og banesykling, i all hovedsak for herrer. Først begynte kvinnene å gjøre sin inntreden, så kom det etter hvert flere grener til, og i de senere år er grenutvalget utvidet betraktelig. Hvor mange grener – og hvilke – sorterer under NCF i dag?

Svar:  10. Disse er: Landevei, terreng, utfor, enduro, bane, BMX, sykkelkross, trial, E-sport og parasykling. Det kom inn 3 svar, alle riktige. Terje Amundsen vant trekningen om de 5 Flax-loddene.                                        

Så en ny utfordring: I 1996 ble sommer-OL arrangert i Atlanta. For første gang stod terrengsykling på programmet. Norge deltok med 2 utøvere. Hvem, og hvilke plasseringer oppnådde de?

Vet du svaret, kan du sende det til Tore Milsett (e-post tore.milsett@wemail.no) eller Sigvats vei 6, 1461 Lørenskog innen 25. september. Hvis flere riktige svar blir det loddtrekning om 5 Flax-lodd.

Neste rundskriv kommer primo oktober.

Hilsen   STYRET

Medlemsmøte.

Styret i Norges Cykleforbunds Veteranklubb innbyr medlemmene til et hyggetreff i  Skøytemuseet, Frogner Stadion, Middelthuns gt. 26, Oslo

                          Torsdag 9. september 2021  kl. 1900.

Denne gangen får vi besøk av vårt medlem, tidligere elitesyklist Ørnulf Andresen. Etter mange års arbeid disputerte Ørnulf høsten 2020 for graden «Dr. philos.» med avhandlingen «Lyktes Nasjonal Samlings kommune-prosjekt? Om nyordning av kommunal forvaltning i krigsårene 1940-45». Et tema som nok mange vil være nysgjerrige på.

Ørnulf vil gi et sammendrag av forelesningen og samtidig komme med noen betraktninger om hvordan det å arbeide i mange år med et slik prosjekt kan sammenliknes med utfordringer man møter i sykkelsporten.

Ellers vil det som vanlig bli informasjon fra styret, sosialt samvær og en idrettslig spørrekonkurranse.

Inngangsavgiften er kr. 100,-, som dekker noe av utgiftene til lokale, kaffe og kringle.

Betales ved ankomst.

Som vanlig vil vi ikke ha loddsalg, men vi foretar en loddtrekning på inngangs-billetten. Så ta gjerne med en liten gevinst om det passer.

Det vil også som vanlig bli anledning til å kjøpe klubbens medlemsmerke til kr. 30,- ,

vår caps med brodert logo til kr. 100,- og vår pique trøye til kr. 200,-.

Det skal bli hyggelig å møtes igjen! Vi håper mange møter fram.

Hilsen

Styret