Medlemsstokken

Ole-Jacob Libæk, Sp.kl. Rye døde 9. oktober, 83 år gammel. På 1950-tallet var han en aktiv syklist, men skiftet så over til ishockey. Han ble etter hvert president i Norges Ishockey-forbund, og gjennom to president-perioder er han den som har innehatt dette vervet lengst. I Veteranklubben var han medlem siden 2002.

Arne G. Gjæringen og Dag Otto Lauritzen er ikke lenger medlemmer av Veteranklubben.

 Her følger en liste over medlemmer som fyller runde år i perioden desember 2021 – januar 2022:

1.12.   Per Gunnar Hansen     70 år,      11.12.   Arild Friberg   75 år,      28.12.    Sverre Ekås   75 år, 31.12.  Ingvar Haugland  75 år,   19.1.  Fredrik Kveil   85 år,    31.1.   Bjørn Erik Thuv   70 år    

Forslag på kandidater til Veteranklubbens pokal 2021 og Ungdomsstipend 2021

Velfortjent pokal til NM mester bane, Anita Yvonne Stenberg 

I forrige rundskriv inviterte styret medlemmene til å sende inn begrunnede forslag på kandidater.

Noe skuffende kom det ikke inn et eneste forslag. Styret har likevel funnet fram til verdige vinnere av de to årlige utmerkelsene våre.

NM på bane for senior og junior i Sola Arena 29-31. oktober

Endelig, etter at tur til Sola Arena har stått på styrets agenda siden våren 2020, kunne styret invitere medlemmene med ektefeller/ledsagere til et sykkeltreff i den nye innendørs velodromen ifm NM for senior og junior. Nær 30 medlemmer meldte tidlig sin interesse, og sammen med 10 øvrige medlemmer som vi traff på i Sola Arena, utgjorde Veteranklubben med ektefeller/ledsagere en gruppe på over 50 personer! Så mange har vi (så vidt vites) ikke vært samlet på et rittarrangement før!

Og for et sykkelanlegg Sola, Rogaland og Norge har fått! En kort oppsummering: Sola Arena er eiet av Randaberg, Stavanger, Sandnes og Sola kommune og er en av fire såkalte «folkehaller». Anlegget har kostet ca. kr. 340 millioner, og for dette har man fått en 250 m innendørs velodrom m/tredekke og 1.250 sitteplasser (+ utvidelsesmulighet), fasiliteter for diverse ballspill og turn på indre bane, samt lokaler for styrketrening og spinning, garderober, butikk, kafe, møterom, oppbevarings-rom og administrasjon. Og – det var imponerende – også uteområdene var ferdige!

Konkurransene gikk over 3 dager, og de aller fleste av oss bodde på Sola Strandhotell disse dagene. Arrangøren Sola CK med Tor Helge Skretting i spissen hadde organisert gratis skyss mellom hotell og arena hver dag, og også mellom arena og flyplass/jernbane- og busstasjon. Bl.a. gjorde en veteranbuss god nytte for oss veteraner!

Fredag kveld var det konkurranser i 200 m på tid og sprint. Underveis fikk vi også en interessant omvisning i hallen v/Kurt Skretting.

Omvisning i hallen med Kurt Skretting.

Lørdag formiddag holdt Knut Knudsen et foredrag for oss om sin sykkel-karriere. I løpet av 1,5 time fikk vi et godt innblikk i starten, hans gjennombrudd her hjemme, hans ensomme liv som banerytter i København som ble belønnet med deltagelse i OL i Mexico, og senere München. OL-gull der, og senere VM-gull, åpnet for en profftilværelse, først hos italienske Jolly-Ceramica, deretter superlaget Bianchi. Knut ga et detaljert bilde av proff-livets ganske  tøffe utfordringer, ikke minst lagdisiplinen der sportsdirektørens ordre var lov. Med Knut som kaptein på tampen av karrieren, var han direkte årsak til at Bianchi endret sitt taktiske opplegg. Det ble lov for andre ryttere enn kapteinen til å vinne ritt, noe som etter hvert også ble annektert av de øvrige profflag. Knut avsluttet sin karriere i 1981, etter bl.a. å ha vunnet samtlige 3 tempoetapper i «Italia Rundt» det året. Knut var ikke bare et talent på sykkel. Hans talegaver ligger ikke noe tilbake, og foredraget ble fremført på en humoristisk og engasjerende måte. Som takk fikk han overrakt de vanlige 2 flasker rødvin av Veteranklubbens formann Terje Amundsen.

Etter foredraget var det full buss til Sola Arena. Øvelsene denne dagen var 500 m / 1.000 m på tid og individuell forfølgelse for alle klasser, samt Omnium (består av øvelsene scratch, tempo, eliminasjon og poengløp) for damer senior.

Etter løpene var det tilbake til Sola Strandhotell for en stilig bankett, der også vi fikk være med. Under banketten benyttet vi anledningen til å overrekke Anita Yvonne Stenberg Veteranklubbens pokal for 2020, og vi overleverte også vår gave til Sola Arena via Tor Helge Skretting. Gaven var en flott krystallvase m/Veteranklubbens emblem inngravert sammen med teksten «Norges Cykleforbunds Veteranklubb gratulerer Sola Arena. 2021»

Søndag var i sin helhet viet Omnium for Menn junior og senior. Med flere ryttere på banen økte underholdningen, og da arrangementet ble avsluttet kl. 14.00 med stilige seiers-seremonier, var det mange fornøyde tilskuere tilstede.

Dette bane-NM var historisk, da det var første gang det ble avviklet i en innendørs velodrom i Norge. Deltagelsen kunne nok vært større (særlig blant damene) og nivået noe jevnere, men alt i alt var det mange flotte prestasjoner vi fikk oppleve. Noen stakk seg fram, og vi nevner Anita Yvonne Stenberg, IK Hero blant damene, Sondre Aarsbog Weiseth, Stjørdals-Blink blant juniorene og Sindre Bjerkestrand Haugsvær, IK Hero blant seniorene.

Arrangøren Sola CK, med bistand fra Sandnes SK og Stavanger SK, gjennomførte et prikkfritt arrangement, og får nok flere store oppgaver framover i dette flotte anlegget.

Plukk fra sykkelfronten

Årets siste monument på landeveien, Il Lombardia, var i full gang da forrige rundskriv ble sendt ut. På imponerende vis vant Tadej Pogacar foran den italienske overraskelsesmannen Fausto Masnada.

På den totale verdensrankingen på landevei for 2021vant Pogacar foran Wout van Aert og Primoz Roglic. Alexander Kristoff ble beste norske på 69. plass. Belgia ble beste nasjon. Norge nr. 13.

På kvinnesiden  vant Annemiek van Vleuten foran Elisa Borghini Longo og Marianne Vos. Katrine Aalerud beste norske på 51. plass. Nederland ble beste nasjon. Norge nr. 15.   

Verdensrankingen i terrengsykling rundbane ble toppet av Victor Koretzky, Frankrike (Erik Hægstad  nr. 26) og Evie Richards, England (Ingrid Sofie Bøe Jacobsen nr. 78). Sveits ble beste nasjon blant både herrer og damer. Norge hhv. nr. 18 og nr. 27.

I terreng utfor ble Simen Larsen nr. 104 og Mille Johnset nr. 7 (!).  I maraton ble Ole Hem nr. 48.

På BMX-rankingen oppnådde Tore Navrestad en 48. plass i «Racing».

I Norge er Norges Cup’ene for 2021 avsluttet. På landeveien ble det kåret følgende vinnere:

Msen: Henrik Fjellheim, IK Hero    Ksen: Ingrid Lorvik, CK Victoria

Mjun: Even Thorvaldsen, Lillehammer CK      Kjun: Camilla Rånes Bye, IL Stjørdals-Blink

I terreng rundbane:

Msen: Erik Hægstad, Lillehammer CK    Ksen: Ingrid Sofie Bøe Jacobsen, Halden CK

Mjun: William Høines Larsen, Tangen Watt & Oksygen SK        Kjun: Oda Laforce, IF Frøy

I terreng utfor:

Msen: Simen Smestad, Sk Rye                                 Ksen: Gry Svantesvold, Nesbyen IL

Mjun: Gabriel Kvålseth, Drammen CK                    Kjun: Kine Haugom, Hafjell Freeride Club

I BMX superclass 17+:

Menn:  Sebastian Aslaksrud, Råde BMX                 Kvinner: Hege Haga Idsøe, Sviland BMX

Sykkelsesongen her hjemme er likevel ikke helt over: Den relativt nye grenen Sykkelcross startet opp Norges Cup primo oktober og avslutter med ritt nr. 9 og 10 i Kristiansand 13-14. november. Rogaland blir nok en gang åsted for et NM når Sandnes SK arrangerer norgesmesterskapet 20-21. november.

I høst har engelske Joscelin Lowden, England satt times-rekord for kvinner på 48,405 km i Grenchen, Sveits. Engelske Alex Dowsett prøvde nylig i Mexico å slå Victor Campenaerts rekord for menn på 55,089 km. Det klarte han imidlertid ikke, da han «kun» tilbakela 54,555 km.  

Fra 2022-sesongen kommer Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm til å sykle for det belgiske World Tour-laget Intermarche -Wanty Gobert, mens Odd Chr. Eiking forlater det laget for å sykle for amerikanske EF Education-Nippo (også World Tour). Markus Hoelgaard går til det amerikanske World Tour-laget Trek-Segafredo, mens Jonas Iversby Hvideberg skal sykle for det tyske World Tour-laget Team DSM, der han blir lagkamerat med Andreas Leknessund. Johannes Staune-Mittet går til World Tour-laget Jumbo-Visma og blir dermed lagkamerat med Tobias Foss.

I 2022 vil de 3 første etappene i Tour de France bli avviklet i Danmark. Vi får se om Veteranklubben får til noe i den forbindelse.

Utfordringen

Oppgaven i rundskriv 5/2021 var: I år er det faktisk 40 år siden Knut Knudsen avsluttet sin sykkelkarriere. Han ble tidlig god, og allerede i 1968 fikk han som 18-åring sin OL-debut. Hvordan gikk det med ham i Mexico-OL?

Svar: Knut ble nr. 11 på 4000 m forfølgeses-løp på bane. Det kom inn 4 riktige svar. Bjarte Breistein vant trekningen om de 5 Flax-loddene.                                                  

Så en ny utfordring: Da Per Strand Hagenes ble junior verdensmester i fellesstart i år, var det første gang en nordmann klarte dette. Men han var ikke den første nordmannen som klarte å bli verdensmester for junior på landeveien. Hvem var det, og når?

Vet du svaret, kan du sende det til Tore Milsett (e-post tore.milsett@wemail.no) eller Sigvats vei 6, 1461 Lørenskog innen 31. desember. Hvis flere riktige svar blir det loddtrekning om 5 Flax-lodd.

Neste rundskriv kommer i januar 2022.

Hilsen   STYRET