Vi går heldigvis lyse og fine dager i møte, å da er en tur på sykkel fantastisk

Årets første rundskriv til NCFV MEDLEMMENE

Godt Nyttår til alle medlemmer! Styret håper alle har unngått korona-smitte og har det bra.

Endelig har vi fått etablert et «normalt» styre igjen, etter en tid med manglende valg på grunn av pandemi og med tap av en formann. Et nytt styremedlem ønskes velkommen, nemlig nestformann Per Morten Vaagan.

Styret har i første omgang planlagt i henhold til en normal-tilstand. Men korona-pandemien fortsetter å plage oss, og vi har nettopp utsatt første styremøte. Vi håper imidlertid å komme raskt i gang igjen, men man må tydeligvis stadig være forberedt på at «noe skjer».

En opplysning: Tore Milsett får nå avløsning som redaktør av rundskrivene, etter årelang og glimrende innsats. Arild Friberg overtar stafettpinnen, og regner med å fortsette i samme format som Tore har benyttet.

Medlemsstokken 

Vi har fått et nytt medlem siden sist: Roger Mørby, Grenland SK/Larvik SK. I ungdomsårene deltok Roger i konkurranser for de 2 klubbene. Han er nå profesjonell leverandør av reklamemateriell og sikkerhetsutstyr til en rekke av de største rittene både nasjonalt og internasjonalt. Bl.a. står Tour de France, Giro d’Italia og mange av vårklassikerne i Europa på kundelisten. Her hjemme hadde han oppdrag ifm VM i Bergen og liknende oppdrag ifm NM, Norgescup landevei og Tour of Norway. Han er p.t. styremedlem og start arena manager i Ladies Tour of Norway. 

Medlemskontingenten for 2022 er som tidligere, kr. 250,-. Giro følger vedlagt. Som tidligere er også alle som betaler kontingenten innen fristen 28. februar med i trekningen av 3 gevinster a 2 Flax-lodd.

Her følger en liste over medlemmer som fyller runde år i februar og mars 2022: 22.2. Stig A. Dalen 80 år, 13.3. Stig Lundsør 75 år, 22.3. Arild Salte  60 år

Aktiviteter 2022

Styret vil ha fokus på å få gjennomført program som i tidligere år så langt det lar seg gjøre. Dvs. et medlemsmøte på våren, en sykkeltur på forsommeren, et treff under NM-uka på landevei i Trøndelag i slutten av juni, en sykkeltur til fjells i august, medlemsmøte i september, tur til Mallorca i oktober og årsmøte i november. Mer om dette i kommende rundskriv.

Men allerede nå er planlegging i gang for siste del av NM-uka på landevei. Tempo for junior og senior arrangeres i Steinkjer torsdag 23. juni, mens gaterittene (junior og senior) og fellesstart (senior) finner sted i Levanger hhv fredag 24. juni (gateritt) og søndag 26. juni (fellesstart). Det er opprettet en hjemmeside, nmsykkel2022.no, hvor flere overnattingsmuligheter er angitt og hvor man kan foreta bestilling. For de av klubbens medlemmer som har tenkt seg til NM-uka, anbefales Thon Hotels Backlund i Levanger. Det kan lønne seg å være tidlig ute!

VM i Australia 2022     

Fritjof Iversen (tlf. 91559719) planlegger også i år å arrangere tur til landeveis-VM, som denne gang finner sted i Wollongong, Australia i slutten av september. Det er adgang for Veteranklubbens medlemmer til å melde seg på, men det er begrenset plass. Reisen planlegges til 15. – 26. september. Info er lagt ut på www.norwegiancycletours.no.

Plukk fra sykkelfronten.                                                                   

Etter en meget sterk sesong med sammenlagt-seier i Tour de France, UAE Tour, Tirreno-Adriatico, Slovenia Rundt samt seire i klassikerne Liege-Bastogne-Liege og Il Lombardia, var det slovenske Tadej Pogacar som gikk til topps på den totale landeveis-verdensrankingen for 2021. Alexander Kristoff endte til slutt på 46. plass som beste norske rytter, Rasmus Tiller kom på 95. plass og Odd Chr. Eiking var nr. 100 på UCI-lista. På lista over de beste endags-ryttere er imidlertid Tiller beste nordmann på 46. plass, mens Kristoff er nr. 54. (NB: På junior-siden er imidlertid Norge nasjon nr. 1 – massevis av flotte prestasjoner, med Per Strand Hagenes på topp som verdensmester!)                                                    

Bedre elite i banesykling: Pr. 11. januar 2022 figurerer Anita Yvonne Stenberg som nr. 2 på UCI-rangeringen for Kvinner Elite, både i Omnium (etter Maria Martins, Portugal) og i Scratch (etter Martina Fidanza, Italia). Anita endte på en god 6.plass sammenlagt i «Champions League, Endurance» (utholdenhet) og tok i desember to seire i Omnium i Portugal, og rangeringen skyldes nok disse resultatene.                                                                                                                                            Den internasjonale terminlisten for 2022 er satt opp på vanlig måte. Når det gjelder topprangerte landeveisritt, altså ritt i «UCIWorldTour»-klasse, så er UAE Tour 20-26. februar i Midt-Østen først ute, så følger Omloop het Nieuwsblad (26.2.), Strade Bianche (5.3.), Paris-Nice (6.-13. mars), Tirreno-Adriatico (7.-13. mars) og Milano-San Remo (19.3). Og deretter kommer vår-klassikerne på rekke og rad før første «grand tour» Italia Rundt avvikles 6.-29. mai. Men allerede i februar går det fine ritt i Syd-Frankrike, Spania og Portugal: Vi nevner «Etoile de Besseges – Tour du Gard» 2.-6. februar, og samtidig «Volta a la Communitat Valenciana». «Tour de la Provence» kjøres 10.-13., og 16.-20. går både «Volta ao Algarve EM Bicicleta» og «Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista del Sol». Disse går gjerne på en TV-kanal.

Her hjemme er det satt opp Norges-Cupritt på landevei i Stjørdal 14.-15. mai, videre i Valdres 6.-10. juli og i Sandnes 10.-11. september. (Det ønskes ytterligere to arrangører.)

Vigrestad SK arrangerer første Norges-Cup Terreng rundbane 23.-24. april. Deretter Rye 29. april – 1. mai, så TVK 4.-5. juni, IF Frøy 13.-14. august og Brumunddal SK 10.-11. september. NM Terreng arrangeres av Lillehammer CK 16.-19. juni.

NM i BMX-grenen arrangeres av Sandnes BMX 18. juni. NorgesCup-arrangementene starter hos Sola BMX 7. mai og slutter hos Moss BMX 9. oktober, derimellom på Klepp, Orstad, Bærum, Solum og Gressvik.

Så administrativt: NCFs ting finner sted på Thon Hotel Oslo Airport, Gardermoen lørdag 12. og søndag 13. mars.

I 2022 slutter to nye ryttere seg til Norges kontingent av profesjonelle herre-ryttere på øverste nivå (UCI World Teams, 18 lag), nemlig Markus Hoelgaard og Jonas Iversby Hvideberg (begge fra Uno-X). Dermed ser lista over norske toppryttere slik ut: Tobias Foss (Team Jumbo Visma), Odd Chr. Eiking (EF Education – EasyPost), Carl Fredrik Hagen (Israel – Premier Tech), Amund Grøndahl Jansen (Team BikeExchange-Jayco), Andreas Leknessund og Jonas Iversby Hvideberg (begge Team DSM),

Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff (begge Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) og Markus Hoelgaard (Trek-Segafredo).

På nivå 2 (UCI Pro Teams) har vi først og fremst «Uno-X Pro Cycling Team» med hele 21 norske og 8 danske ryttere, hvor Rasmus Tiller og Kristoffer Halvorsen kanskje er de mest kjente. På samme nivå kjører Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies), og August Jensen har fått følge av Kristian Aasvold (tidligere Team Coop) inn i USA-laget «Human Powered Health». Ny er Trym Westgaard Holther fra Smaalenene SK, som har tatt et dristig sprang som første års senior, nå proff i italienske Drone Hopper – Androni Giocattoli. En til: Erik Lunder (tidligere Team Coop) kjører nå for russiske «Gazprom-Rusvelo».

Blant damene har vi nå et lag på høyeste nivå (World Teams, 14 lag), nemlig Uno-X Pro Cycling Team med fire norske ryttere (av 12): Susanne Andersen, Amalie Lutro, Mie Bjørndal Ottestad og Anne Dorthe Ysland. På andre WT-lag: Katrine Aalerud (Movistar) og Stine Borgli (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) . På nivået under (Continental Teams) befinner det norske Team Coop-Hitec Products seg, med 8 norske damer (og 6 andre). I tillegg kjører Emilie Moberg for britiske «Le Col-Wahoo» på CT-nivå.

På ledersiden har vi to på høyeste team-nivå: Gabriel Rasch, ass. sportsdirektør hos Ineos og Martin Vestby, sportsdirektør hos det australske damelaget Team Bikeexchange-Jayco.

Vi må forresten passe på å nevne den gledelige nyhet at Uno-X nå er invitert til å stille lag i årets «Paris-Roubaix»!

Og så en ikke så gledelig nyhet: Arne-Herman Kulsrud, IK Hero, døde 31.12.2021. Han var medlem i Veteranklubben fram til slutten av 2019. Arne-Herman var en svært aktiv veteransyklist, og ble bl.a. Veteran-verdensmester i klasse 46-49 år, fellesstart i Østerrike i 1979, samt nordisk og norsk Veteran-medaljevinner flere ganger.

Utfordringen   

Oppgaven i rundskriv 6/2021 var: Hvilken nordmann var den første junior-verdensmester i landeveis-sykling, og når skjedde det? Svaret er: Oskar Svendsen, temporitt år 2012 (i Limburg, Nederland). Det innkom 7 riktige svar. Terje Amundsen vant også denne gang trekningen om de 5 Flax-loddene.

Så en ny utfordring: På etappe 5 i Italia Rundt 2008 lå NN i en tetgruppe på fem da det gjensto 1 km til målgang. NN rykket, men kjedet røk ved tiltråkket, og det ble en ublid bråstopp. Rasende kastet så NN sykkelen i en majestetisk bue over sperregjerdet. Hva HETER NN? (Les spørsmålet nøye!)

Vet du svaret, kan du sende det til Arild Friberg på e-post arild.friberg@gmail.no  innen 28. februar. Hvis flere riktige svar innkommer, blir det som vanlig loddtrekning om 5 Flax-lodd.

Hilsen STYRET