RUNDSKRIV NR. 1 / 2023 TIL MEDLEMMENE

  1. januar 2023
    Nytt år, nye muligheter….. Vi overbringer et ønske fra klubbens styre: Styret håper at hvert enkelt medlem kan sjekke sin sykkel-bekjentskapskrets med tanke på mulige nye medlemmer.
    Hvis styret får et tips om et navn, skal vi ta kontakt med vedkommende med et tilbud hen ikke kan avslå. (!) Særlig ville det være interessant med personer under 60 års alder, men vi sier ikke
    nei til voksne folk heller.

Medlemsstokken
Tidligere Norgesmester og olympia-syklist Leif Yli, Grenland SK er av helsemessige årsaker dessverre ikke lenger medlem av Veteranklubben. Også Thor Engh, Sp.kl. Ceres, har avsluttet sitt medlemskap.
Nytt medlem er Terje Salhus Marøy, Follo SK. Han har en fortid som gutte/juniorsyklist på 60-tallet, men måtte, som han selv sier, ta en 46-års restitusjonspause. Fra 2014 har han imidlertid deltatt i konkurranser igjen. Senest i november 2022 deltok han i Masters-NM på bane, uten å skjemme seg ut:
Klasseseier i sprint, 2. plass i forfølgelse (2000 m). Velkommen til Veteranklubben!
Som tidligere er medlemskontingenten også for 2023 kr. 250,-. Faktura følger vedlagt. Alle som betaler kontingenten innen fristen 28. februar, er med i trekning av 3 gevinster à 2 Flax-lodd.
I perioden februar – mars 23 fyller flere av klubbens medlemmer runde år:
Torkild Kaasa blir 80 år 1. februar, Knut Bøe blir 70 år 5. februar,
Gunn-Rita Dahle Flesjå blir 50 år 10. februar, Karl Helland 80 år 17. mars,
Tor Fossum fyller 85 år 23. mars, Per-Ivar Bøe 75 år 29. mars,
Olav Aune 75 år 30. mars og Erik Aarethun fyller 75 år 31. mars.
Aktiviteter
Vi starter med å minne om «Vårmøtet» på Skøytemuseet i Oslo torsdag 20. april, hvor vårt medlem Tor Helge Skretting skal underholde med et foredrag hovedsakelig om Sola-velodromens tilblivelse. Vi
håper mange vil sette av denne kvelden. Innbydelse med nærmere detaljer kommer senere.

NM landevei arrangeres i år først og fremst av Sandnes SK, dagene torsdag 22., fredag 23., lørdag 24. og søndag 25. juni, Merk at Sandnes- arrangementet ikke innbefatter lagtempo og U 23-
fellesstart. Vi ser på muligheten for en fellesreise fra Oslo til Sandnes, men regner uansett med at klubbmedlemmer vil mote opp til evenementet.
Arild Friberg vil invitere til en rolig tur på terrengsykkel eller elsykkel på Jeløy en dag tidlig i juni, med start / slutt ved Arilds bolig, hvor det er greie parkeringsforhold. En spise/drikke-stopp vil bli lagt inn et passende sted. Nærmere detaljer vil komme etterhvert.

VM på sykkel foregår i Glasgow, Skottland i August. Vårt medlem Fritjof Iversen innbyr til en gruppetur 5. august til 11. august, som dekker fellesstart for Menn junior og elite (proffene) samt temporittene for alle klasser. Ved eventuell interesse, ta kontakt med Fritjof på fritjof@norwegiancycletours.no eller telefon 915 59 719 for nærmere opplysninger og påmelding.
Han har 26 plasser til rådighet, 22 av disse var belagt pr 21. januar. Så ikke vent for lenge med påmelding!

Plukk fra sykkelfronten
Allerede i forrige rundskriv beskrev vi den aktuelle rangeringen blant verdens beste landeveisryttere, og den situasjonen har ikke forandret seg særlig. I stedet skal vi nå oppsummere tilstanden for norsk proffsykling, for Norge har knapt noen gang hatt så mange ryttere som har syklingen som levebrød.
Først må Uno-X nevnes, med en stall på hele 19 norske ryttere. Selv om laget inntil videre kjører på «ProTeam»-nivå, som er ett nivå under «World Tour», er Uno-X i 2023 allerede invitert til Tour de France, Flèche Wallonne, Liège-Bastogne-Liège og Paris-Roubaix, og invitasjonene stopper neppe der. Blant de Uno-X-rytterne som ga oss gode opplevelser i 2022, er nysignerte Alexander Kristoff, Søren Wærenskjold, Tobias Halland Johannessen, Rasmus Tiller og Torstein Træen.

På «World Tour»-nivå har vi 8 herrer og 8 damer: På Team DSM kjører Andreas Leknessund og Jonas Iversby Hvideberg, på Jumbo-Visma har vi Tobias Foss, på UAE Team Emirates Vegard Stake Laengen, videre kjører Sven Erik Bystrøm for Intermarché-Circus-Wanty, Odd Christian Eiking for EF Education-EasyPost, Amund Grøndahl Jansen for Team Jayco AlUla og Markus Hoelgaard for TrekSegafredo.

Når det gjelder damene, så er faktisk Uno-X et World Tour-lag, og de norske rytterne der er Susanne Andersen, Mia Bjørndal Ottestad, Amalie Lutro, Anne Dorthe Ysland og Marte Berg Edseth.
Men noen norske damer kjører også for andre lag på toppnivå: Ingvild Gåskjenn kjører for JaycoAlUla, Katrine Aalerud for Movistar og Stine Borgli for FDJ-Suez.
De andre herrerytterne på «ProTeam»-nivå er Edvald Boasson-Hagen (TotalEnergies) og Carl Fredrik Hagen (Q36.5 Pro Cycling). Og på laget «Human Powered Health» har vi Kristian Aasvold,
August Jensen og Embret Svestad-Bårdseng. Altså totalt 24 norske herreryttere på nest øverste nivå.
(Damene har ikke noe «ProTeam»-nivå.)

Tredje nivå heter «Continental Teams», og her finner vi 27 herreryttere og 10 damer. Mange sterke sykkelnavn også her, eksempelvis Per Strand Hagenes og Johannes Staune-Mittet på JumboVisma Development. De fleste av kontinental-herrerytterne er på norske lag, nemlig 10 stk. på Team
Coop-Repsol og 8 på Uno-X Dare Development, mens ytterligere 7 har funnet seg utenlandske lag.
Av de 10 damene er 8 på norsk lag (Team Coop-Hitec Products), mens Camilla Rånes Bye og Malin Eriksen har gått utenlands.
Alt i alt har vi dermed på landevei 59 proffsyklister på herresiden og 18 på damesiden!

Når det gjelder 2023-sesongen som allerede har startet, noterer vi at etapperittet «Santos Tour Down Under» i Australia ble vunnet av Jay Vine foran Simon Yates og Pello Bilbao, mens Sven Erik Bystrøm tok en fin 7.-plass sammenlagt. Edvald Boasson-Hagen har også startet bra, med en
tredjeplass i det spanske endagsrittet «39th Classica Comunitat Valenciana». Og Odd Christian Eiking har nettopp tatt en hederlig 11.-plass i et annet spansk ritt, «Trofeo Serra de Tramuntana».
UCI-landeveisritt som arrangeres i Norge i 2023
, er Sundvolden GP 6. mai og Ringerike GP 7. mai, så etapperittet Tour of Norway 24.-26. mai (fra Bergen til ??), dernest dame-etapperittet Tour of Scandinavia 9.-14. august (Danmark-Sverige-Norge), omtrent samtidig Arctic Race of Norway 11.-14.
august (fra Kautokeino til Nordkapp) og endelig Hafjell TT 2. september og Lillehammer GP dagen etter. Så mye om landevei, nå over til noe annet:
Sykkelkross internasjonalt har fått et spennende oppsving denne sesongen, ved at de to gamle kamphanene Wout Van Aert og Matthieu Van der Poel er med igjen. Disse to har stort sett delt seirene mellom seg gjennom desember og januar, flest til Van Aert. Men nå starter straks VM (3.- 5. februar).
De to nevnte pluss britiske Pidcock kommer sikkert til å synes godt der. Om det blir noen norske deltakere, vet vi ikke.
Banesykling: Norgesmesterskap ble avholdt på Sola-velodromen 9.-11. desember 2022.
Allerede under sprint-kvalifiseringen på fredag satte Sebastian Kartfjord, Rennesøy SK norsk rekord på 200m Flying med tiden 10,473 sek. Han vant også sprint-øvelsen. Blant damene var Anita Yvonne Stenberg, IK Hero beste sprinter. I Omnium-øvelsen seiret Iver Johan Knotten, TCK blant herrene og Anita Yvonne Stenberg blant damene. På 1000m fast start ble Sondre Aarsbog Weiseth, Stjørdals-Blink norsk mester med tiden 1.06.404, og på 500m tok Sonja Moi, Stavanger SK tittelen blant damene, tid 37,943 sek. Samme dame tok seg også av 3000m forfølgelse, tid 3,38,608 som også var norsk rekord.
Norsk rekord ble det også på 4000m forfølgelse, Iver Johan Knotten vant på 4,22,524.
Og det er tydelig at «øvelse gjør mester», for banesyklistene fortsetter å sette rekorder: I sesongens første Norgescup-ritt satte Sebastian Kartfjord rekord igjen på 200m Flying med tiden 10,389 sek. I samme øvelse satte også Felix Ørn-Kristoff, Stavanger SK junior-rekord med tiden 10,891 sek. For øvrig resulterte et antall forskjellige øvelser i at Iver Johan Knotten står som leder i Cupen blant seniorene, Felix Ørn-Kristoff leder blant herre-juniorene, og Tuva Aarø Mauland, Bergen CK blant junior-damene.
Forrige helg (21.-22. januar) deltok for øvrig Iver Johan Knotten og Anita Yvonne Stenberg i et internasjonalt baneritt i Portugal, med flotte resultater: Anita kapret 3.-plass i Scratch-øvelsen, 2.-plass i Poengløp og 2.-plass i Omnium. Iver gjorde det enda bedre, med seier på 4000m forfølgelse. Tiden hans ble 4,17,855 – nesten 5 sek bedre enn hans norske rekord (se ovenfor).

Utfordringen
Oppgaven i rundskriv 6 / 2022 var: Hvilke andre klubber enn Sagene og Glåmdalen maktet å vinne den klassiske NM-øvelsen 100 km lagtempo, som ble arrangert i årene 1961 til 1990?
Svar: Rye 1962, TCK 72-73, Grenland 69-70-80, LCK 84, Fana 85-88 og Bjørgvin 1990, altså seks klubber. Det kom inn 4 besvarelser, men bare to av disse inneholdt samtlige seks klubbnavn.
Trekning ble avholdt på siste styremøte, og 5 Flax-lodd gikk til Terje Amundsen.
(NB: Hvis noen synes det er rart at styremedlemmer stadig vinner «Utfordringen», så har dette en helt naturlig forklaring, nemlig at det ikke er så mange utenom styret som gidder å delta. Hvis du blir med og sender inn ditt svar-forslag, så har du akkurat samme sjanse til å vinne som enhver annen med rett svar. Husk at det ER LOV Å BRUKE HJELPEMIDLER, eksempelvis kan ofte svar baseres på NCFs historiske resultater, på info fra «ProCyclingStats», eller man kan bruke Wikipedia.)

Så en ny utfordring, denne gang nokså enkel: Hvilke GRENER (som definert hos NCF) skal det konkurreres i i sommerens sykkel-VM i Glasgow? (Altså bare det som kjøres innenfor Glasgows grenser.)
Finner du svaret, kan du sende det til Arild Friberg med SMS til 976 51 336, vanlig post til Odins gate 3, 1511 Moss eller med e-post til arild.friberg@gmail.com innen 10.mars. Hvis flere riktige svar
innkommer, blir det loddtrekning om 5 Flax-lodd.
Neste rundskriv kommer ultimo mars 2023.
Hilsen STYRE

MEDLEMSKONTINGENT 2023
Faktura for betaling av medlemskontingenten for 2023.
Medlemskontingenten er kr. 250,- (som i fjor).
Kr. 50,- er øremerket ungdomsstipend/premier til unge (som i fjor).
Kontingenten betales innen 28. februar 2023!
Husk å skrive navnet ditt på innbetalingen!
Alle som betaler kontingenten innen fristen er med i trekning av 3 gevinster à 2 Flax-lodd!
Vi ber om at ALLE betaler innen fristen!

NCFs Veteranklubb
v/Ingar Wilhelmsen
Ribstonveien 12
0586 OSLO
Tlf. 90094743
Klubbens kontonr.
0532.14.10539 Kontingent kr. 250,-
Betalingsfrist 28.2.2023
Medlemskontingent 2023 kr. 250,-