VM i Bergen 2017

Bergen 2017 er organisasjonen som er ansvarlig for planlegging og gjennomføring av UCI Road World Championships Bergen, Norway 2017 (Sykkel-VM 2017).

Norges Cykleforbund (NCF) er stolt av å være vertskap for et av verdens største idrettsarrangement Sykkel-VM 2017. Dette er andre gang i historien at Norge er vertskap for sykkel-VM på landevei. Mesterskapet er det største sommeridrettsarrangementet Norge kan være vertskap for.

I 1993 ble mesterskapet arrangert i Oslo. Da var også VM i banesykling en del av arrangementet, disse øvelsene ble arrangert på Hamar.

NCF valgte Bergen som vertskapsby for en norsk søknad i 2011, og siden den gang har Bergen, Hordaland og samarbeidskommunene Askøy, Fjell, Sund og Øygarden jobbet tett sammen med NCF med å skape et optimalt arrangementskonsept for å få Sykkel-VM tilbake til Norge. I september 2014, under Sykkel-VM 2014 i Ponferrada, Spania, ble Bergen og Norge tildelt Sykkel-VM 2017.

BERGEN2017_3_RRcircuit_v4

Fellesstart menn elite

Med havet som bakgrunn avsluttes Sykkel-VM 2017 med fellesstart for menn elite. Spektakulære Kollsnes i Øygarden gir en fantastisk ramme for starten av rittet.

I det ville og vakre kystlandskapet skal rytterne kjøre over flere broer. Å hylle den norske kystkulturen er viktig for Bergen 2017, og vi kan vente stor stemning i Øygarden og Fjell den siste helgen.

Selve starten finner sted på Kollsnes nord i Øygarden. Fra Kollsnes kjører rytterne sørover mot kommunesenteret på Rong før de passerer den flotte Rongesundbroen. Deretter venter 26 km i det bølgende kystterrenget før rytterne skal krysse Sotrabroen.

Med sine 1.236 meter er Sotrabroen en av Norges største hengebroer, og det blir et flott skue når feltet passerer her. Vel over broen fortsetter rytterne mot Bergen og fellesstart rundløypen i sentrum.

Denne starter og slutter ved Festplassen, og juniorguttene kjører inn i løypen ved enden av Puddefjordsbroen.

Generell beskrivelse av fellesstartløypen

Starten er flat, og etter 200 meter skal rytterne kjøre gjennom Sydnestunellen. På andre siden kjører de over Puddefjordsbroen hvor det også blir langesone. Etter Puddefjordsbroen tar rytterne inn Solheimsviken. Etter vel 2,5 km møter de den første motbakken opp til Løbergsveien. Her vil også den første fan sonen være.

I Løbergsveien får rytterne samlet krefter før de skal ta en rask utforkjøring ned til Mindemyren. Her venter en klatring forbi Wergeland til Langhaugen skole. Bakken her er 800 meter med 5% gjennomsnittlig stigning. Deretter er det flatt bort mot Mannsverk.

Stigningen opp til Ulriken (Sollien) begynner med en krapp venstre sving. Samlet skal rytterne opp 1,5 km med 6,5 % gjennomsnittlig stigning. På toppen får både ryttere og TV-seere en unik utsikt over Bergen. Det kommer til å bli spektakulært.

Hele veien fra Mindemyren opp til Ulriken kan vi vente oss masse mennesker og en fantastisk stemning.

Fra Ulriken følger en rask utforkjøring til Landås og videre ned forbi Haukeland universitetssjukehus. Ved Odontologen finner vi løypens andre langesone. Her er det et flatt parti før rytterne setter kursen ned Kalfaret mot Bergen sentrum.

I Kong Oscars gate venter 1 km med brostein på rytterne. Her smaler det inn før en krapp høyresving opp Vetrlidsalmenningen mot Fløibanen. Jubelbrølet vil stå mot rytterne når de klatrer opp mot Bergens og en av Norges største turistattraksjoner. Herfra skal rytterne kjøre i Norges eldste gate, Øvregaten, på baksiden av Bryggen forbi Mariakirken til de kommer til Sandviken.

I Sandviken svinger man tilbake mot Skolten og dermed får vi se rytterne passere på to plan nedenfor Rothaugen skole. Herfra er det flatt inn mot mål. På veien skal rytterne forbi Sandvikstorget, Bergenhus festning, Bryggen og Fisketorget. Det kommer til å koke i sentrum når rytterne kjemper om posisjoner inn mot avslutningen på Festplassen.

De siste 2,5 km av løypen er flat med slake svinger og ingen rundkjøringer. Selve spurten er på 300 meter. Fellesstartløypen er teknisk krevende og vil by på action og spenning hele veien.

Dette blir den store finaledagen både for publikum og utøvere. Vi kan vente oss en fantastisk stemning langs løypen. Etter den innledende delen fra Øygarden skal rytterne kjøre 12 runder i fellesstart løypen i Bergen. Samlet lengde er 276,5 km.